Pokrzywa to rodzaj jednego z najpowszechniejszych polskich ziół, powszechnie rozpoznawanych przez każdego. Rośliny te mają bardzo szerokie zastosowanie, szczególnie w ogrodach. Lubią porastać bogate w próchnicę i składniki pokarmowe gleby, często pojawiają się na pryzmach kompostowych lub zagonach. Niektóre gatunki w dotyku wywołują nieprzyjemne, krótkotrwałe oparzenia, ponieważ zawierają kwas mrówkowy. Dla ogrodnika pokrzywa jest cennym materiałem wzbogacającym kompost w azot, można ją wykorzystać do ściółkowania międzyrzędzi warzyw. Najważniejsze jednak jej zastosowanie z punktu widzenia ogrodnika to gnojówka. Z pokrzywy zrobisz bogaty w substancje pokarmowe nawóz płynny o szerokim zastosowaniu w ogrodzie, także jako naturalny, ekologiczny środek ochrony roślin. Pozostaje jedynie pytanie, jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?
Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw
Świeże pokrzywy na gnojówkę możesz zbierać wiosną i latem, od maja, zanim zakwitną. Przekwitnięte rośliny tracą składniki pokarmowe, nasiona mogą niepotrzebnie się rozprzestrzeniać. Zamiast kilograma świeżych roślin możesz też użyć około 100-200 g pokrzywy suszonej. Oto prosty przepis, jak zrobić gnojówkę z pokrzyw:
- Około kilograma świeżych roślin, także z korzeniami, możliwie rozdrobnij i zalej 10 litrami zimnej wody, najlepiej deszczowej. Nie używaj naczyń metalowych do produkcji gnojówki.
- Przykryj naczynie siatką lub deklem, by nie utopiły się w nim ptaki lub inne zwierzęta.
- Naczynie odstaw w odludne miejsce, gdyż fermentująca gnojówka wydziela nieprzyjemny zapach.
- Zapach możesz nieco złagodzić dodając około 300 g mączki, np. dolomitowej.
- Gnojówka fermentuje około 2-4 tygodni, po czym przestaje się pienić. W tym czasie raz dziennie wymaga dokładnego przemieszania.
Gnojówka z pokrzywy zastosowanie
- Nierozcieńczoną gnojówką możesz podlewać kompost w suche dni.
- Gnojówką rozcieńczoną wodą w stosunku 1:10-20 podlewaj i opryskuj większość roślin w ogrodzie. Pomidory i inne, wymagające warzywa wymagają w okresie owocowania podlewania co cztery tygodnie. Cebula i truskawki nie przepadają za gnojówką. Podlewaj glebę wczesną wiosną, aby zapobiec chorobom grzybowym.
- Gnojówką rozcieńczoną wodą w stosunku 1:20 opryskuj rośliny przed ruszeniem pąków, co zapobiega mszycom, przędziorkom i chlorozom.
- Kilkudniową, jeszcze fermentującą gnojówką w rozcieńczeniu 1:50 możesz opryskiwać szczególnie drzewa owocowe, zapobiegając różnym chorobom i szkodnikom. Opryskuj je trzykrotnie w ciągu dziesięciu dni przed kwitnieniem.
Zachęcam do zrobienia gnojówki w tym roku i do profilaktycznych oprysków. W Polsce wypada teraz rok mszyc, więc będą one masowo atakować uprawy.