Warzywa szklarniowe, popularne w Polsce

Nie wszystkie rośliny rosną dobrze pod osłonami i w szklarniach. Warto wiedzieć, które warzywa szklarniowe nadają się do takiej uprawy. Poniższa lista pozwoli Ci zorientować się, jakie warzywa możesz z powodzeniem uprawiać w szklarni, uzyskując wysokie plony.

Warzywa szklarniowe do uprawy w Polsce

  • Ogórek
  • Melon
  • Kawon
  • Cukinia
  • Patison
  • Kiwano
  • Pomidor
  • Papryka
  • Oberżyna
  • Sałata głowiasta masłowa
  • Sałata krucha
  • Szpinak
  • Kalafior
  • Kapusta głowiasta biała
  • Kapusta głowiasta czerwona
  • Kalarepa
  • Brokuł włoski
  • Kapusta pekińska
  • Marchew
  • Pietruszka korzeniowa i naciowa
  • Seler korzeniowy
  • Seler naciowy
  • Burak ćwikłowy
  • Rzodkiewka
  • Rzodkiew Agata
  • Cebula z dymki
  • Por
  • Szczypiorek
  • Siedmiolatka
  • Kukurydza cukrowa
  • Fasola szparagowa
  • Koper
  • Rzeżucha
  • Rabarbar
  • Szparag

Warzywa szklarniowe – podstawy uprawy

Ponieważ pod osłonami warzywa rosną bardzo szybko, budując większą biomasę, wymagają większych ilość składników pokarmowych i wody, niż warzywa rosnące w gruncie bez osłon. Bardzo ważnym nawozem pod warzywa szklarniowe jest dobry kompost. Kompost zrobisz bardzo łatwo z odpadków roślinnych, jakie pozostaną Ci w ogrodzie i kuchni. Bogaty w materię organiczną i humus kompost, potrafi zatrzymać dużą ilość wody. Pod osłonami warzywa potrzebują regularnego podlewania i większych ilości wody niż warzywa w gruncie.

Uprawiając warzywa szklarniowe warto rozważyć zasadność ich mulczowania. Ściółka ma wiele zalet, ogranicza parowanie wody z gruntu, zapobiega rozrostowi chwastów, które w ciepłym i wilgotnym środowisku szklarni rozwijają się bardzo szybko. Ściółka np. ze skoszonej trawy lub ziół dodatkowo rozkłada się, zaopatrując glebę w potrzebne roślinom składniki pokarmowe. Podczas rozkładu wytwarza się też ditlenek węgla, który rośliny potrzebują do przeprowadzenia procesów fotosyntezy.

Prawie wszystkie warzywa szklarniowe to rośliny wymagające pod względem potrzeb nawozowych. Dlatego wymagają dodatkowego nawożenia płynnego, w okresie głównego plonowania przynajmniej raz w miesiącu. Można w tym celu użyć gnojówek roślinnych lub rozcieńczonych oborników, albo zakupić gotową mieszankę w sklepie ogrodniczym.

warzywa szklarniowe

Osłony stanowią idealne miejsce pod różne warzywa szklarniowe. Warto wypróbować także te mniej popularne i bardziej egzotyczne rośliny. Fot. Keith Hall, CC BY.

Hasła tematyczne: ,

Leave a Reply