Uprawa współrzędna – podstawy

Naturalne ekosystemy często bardzo różnią się od tych sztucznie wytworzonych przez człowieka. Choć w związku z naszą działalnością bioróżnorodność ekosystemów jest coraz mniejsza i wiele gatunków roślin, zwierząt i grzybów ginie bezpowrotnie, wciąż istnieje cała masa gatunków. Na jednym metrze kwadratowym zwykłej łąki czy nawet trawnika potrafi koegzystować ze sobą kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt różnych roślin i grzybów. Wielu ogrodników z powodzeniem kopiuje to rozwiązanie natury do swoich ogrodów, jest to tzw. uprawa współrzędna. Niektóre gatunki roślin oddziaływają na siebie wspomagając wzrost i chroniąc się wzajemnie przed szkodnikami. Jeżeli nie stosujesz w swoim ogrodzie uprawy współrzędnej, wiele tracisz!

Uprawa współrzędna

Badania naukowe udowodniły, że bioróżnorodność, czyli biologiczne zróżnicowanie ekosystemów np. pod względem występujących gatunków, przynosi roślinom liczne korzyści, np. zmniejsza występowanie szkodników i poprawia plon [1]. Gdy następnym razem będziesz planować rozmieszczenie roślin w swoim warzywniku, skorzystaj z tej krótkiej ściągawki, która podpowie Ci, jak łączyć rośliny, by rosły zdrowsze i większe:

  • wczesna marchew + cebula
  • późna marchew + por
  • fasola karłowa + burak ćwikłowy + cząber ogrodowy
  • seler + por
  • marchew + sałata + szczypiorek
  • pomidor + pietruszka
  • pomidor + seler
  • sałata + rzodkiewki + kalarepa
  • kapusta + fasola karłowa
  • ogórki + koper

Jeśli wśród głównych warzyw posiejesz zioła, możesz sprawić, że warzywa te nabiorą specjalnego, wyśmienitego smaku i aromatu! Oto krótka ściągawka i lista ziół, poprawiających smak warzyw:

Warzywa Zioła poprawiające ich smak
groch koper ogrodowy
ziemniak kolendra siewna, kminek zwyczajny, mięta pieprzowa
koper włoski cząber ogrodowy
sałata głowiasta cząber ogrodowy
rzodkiewka rzeżucha ogrodowa
burak ćwikłowy koper ogrodowy
pomidor pietruszka
cebula koper ogrodowy

Niestety rośliny mogą też oddziaływać na siebie negatywnie. Poniżej krótka lista gatunków warzyw, które szczególnie za sobą NIE przepadają, należy więc unikać ich łączenia:

  • sałata – pietruszka
  • koper włoski – pomidor
  • fasola karłowa – cebula
  • pomidor – groch
  • groch – fasola
  • ziemniaki – słonecznik
  • ziemniaki – pomidor
  • kapusta – gorczyca

W niektórych ogrodach stosujących tzw. permakulturę, uprawa współrzędna wchodzi na jeszcze wyższy poziom. Rośliny nie rosną tam w rzędach na zagonach, ale w specjalnie zaprojektowanym chaosie, zupełnie jak w Naturze. System taki ma swoje zalety, ale wymaga doświadczenia i niekonwencjonalnego podejścia.

uprawa współrzędna

Różnorodne warzywa rosną blisko siebie, chroniąc się wzajemnie przed szkodnikami i wspomagając plon. Fot. Hajhouse, CC BY-SA.

3 komentarze to “Uprawa współrzędna – podstawy”

  1. Ja polecam do uprawy współrzędnej warzywa na taśmie. Zazwyczaj. Warzywa uprawiane w tej formie nie wymagają pikowania, są w równych odległownicach od siebie co wpływa na wielkości warzyw oraz wcześniejszy okres zbiorów. Dodatkowo dostępne są mieszanki np rzodkiewka i marchew. Warzywa są tak dobrane, że najpierw mamy rzodkiewkę a po zbiorach w tym samym miejscu mamy marchew, Polecam

  2. Kamila pisze:

    Bardzo fajny i przydatny tekst. Na pewno skorzystam z tych porad. Już nie mogę doczekać się kolejnych wpisów. Pozdrawiam 🙂

  3. Florystka pisze:

    Świetny artykuł! W szczególności przyda mi się kawałek o negatywnym oddziaływaniu na siebie roślin.

Leave a Reply