Po co komu ogród?

W dzisiejszych czasach można się zastanawiać, po co komu w ogóle przydomowy ogród.

Przecież można w sklepie kupić wszystkie gatunki warzyw i owoców, jakie zna natura. Przy odpowiedniej cenie można kupić owoce z drugiego końca świata, albo zwykłą marchewkę z ekologicznej uprawy (cokolwiek to znaczy). Łatwiej pojechać do marketu (tym bardziej, że zakupy można też robić przez internet), niż pracować w ogrodzie. Tym bardziej, że wiele gatunków roślin u nas po prostu nie rośnie i trudno zjeść mango czy banana z własnego ogrodu…

Mimo wszystko, jest kilka przyczyn, dla których warto mieć ogród.

Rozrywka i relaks na świeżym powietrzu

Praca w ogrodzie może być relaksująca. Naprawdę. Trzeba tylko do niej podejść odpowiednio. Nie wyznaczać sobie za cel idealnego ogrodu, tylko bawić się nim dla przyjemności. Nie walczyć z mchem na trawniku czy chwastami na grządkach. Zamiast tego wyłożyć grubą warstwę ściółki i dobrać odpowiednie gatunki roślin. Przemyśleć ponownie słowo chwast i znaleźć zastosowania dla roślin wcześniej niepożądanych.

Spacer czy drzemka na hamaku w pachnącym kwiatowym ogrodzie mogą być naprawdę bardzo przyjemne. Podobnie jak sięgnięcie zimą po syrop z kwiatów bzu, z własnego przydomowego ogródka.

Wiesz co jesz (naprawdę)

Jeśli hodujesz sam własne pomidory, paprykę czy ogórki, wiesz na pewno, jakie chemikalia zostały użyte w czasie uprawy. Nie szprycujesz ich roundupem, który jest toksyczny i nie rozkłada się w środowisku. Nie używasz pestycydów. Masz zatem zdrowe warzywa, którymi można karmić niemowlęta.

Jeśli nie będziesz bardzo intensywnie nawozić, plony będą mniejsze, ale za to bardziej treściwe. Pomidory intensywnie nawożone robią się wodniste i bez smaku, zupełnie inaczej, niż pomidory z przydomowego ogrodu.

Jesz (troszkę) taniej

Żywność z własnego ogrodu zawsze jest tańsza, niż ta ze sklepu. Oczywiście wiąże się to z kosztem własnej pracy, dlatego nie zawsze to widać.

2 komentarze to “Po co komu ogród?”

  1. Krzysztof Galos pisze:

    No i wpływ na zdrowie. Badania pokazują, że praca w ogródku zmniejsza ryzyko zawału serca lub udaru o 30%. A jedzenie większej ilości warzyw i owoców ma szereg innych zalet zdrowotnych.

  2. Adrian Szustecki pisze:

    Dodatkowym atutem takiej własnej mikro produkcji jest smak warzyw czy owoców. Osobiście nigdy nie zapomnę smaku pomidorów hodowanych przez moją babcię, ten aromat, słodycz i zapach świeżo zerwanego owocu. Teraz niestety nie kupimy tak świetnych pomidorów ale za to możemy je wyprodukować:)

Leave a Reply