Nalewka na orzechach włoskich

Na przełomie czerwca i lipca możesz zebrać trochę niedojrzałych owoców orzecha włoskiego. Powinno wciąż dać się je łatwo przekroić ostrym nożem. Takie orzechy nadają się doskonale na zdrowotną nalewkę, tzw. orzechówkę. Nalewka na orzechach włoskich ma zastosowanie w problemach układu pokarmowego, nieżytach jelit i żołądka, lekkich biegunkach i nudnościach, nadmiernych wzdęciach etc. Spożywana regularnie w małych ilościach działa dobrze na układ krwionośny, dzięki niewielkiej zawartości alkoholu, który zmniejsza ciśnienie krwi oraz kwasów tłuszczowych omega-3, m .in. chroniących serce. W fitoterapii wykorzystuje się także liście orzecha, zawierające sporo garbników i flawonoidów. Ich działanie jest podobne, jak działanie owoców.

Zbiór orzechów

Orzechy zbieramy na przełomie czerwca i lipca, gdy są na tyle miękkie, że łatwo przekroić je ostrym nożem. Zrywamy owoce bezpośrednio z drzewa.

Składniki

  • kilkanaście niedojrzałych orzechów
  • pół litra spirytusu lub litr wódki
  • opcjonalnie cukier lub miód do smaku, polecam dodać jeśli używa się spirytus, niekoniecznie, gdy stosuje się wódkę

Nalewka na orzechach włoskich

  1. Umyj zebrane orzechy i przekrój je na ćwiartki ostrym nożem. Radzę użyć rękawic, gdyż zawarte w orzechach barwniki trwale brudzą skórę dłoni.
  2. Zalej orzechy spirytusem lub wódką i odstaw w szczelnym naczyniu (np. słoiku) w ocienione miejsce na dwa, trzy tygodnie.
  3. Po dwóch lub trzech tygodniach odcedź nalewkę i zlej do butelki czy innego naczynia. Możesz już ją spożywać. Jeśli chcesz, możesz łupiny zasypać cukrem i pozostawić pod przykryciem na kolejne dwa tygodnie.
  4. Jeśli zasypałeś łupiny orzecha cukrem, możesz teraz odcedzić resztę syropu i wymieszać dokładnie z nalewką. Po około dwóch tygodniach leżakowania można ją już spożywać.
  5. Nalewkę przechowuj w szczelnym naczyniu, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Stosowanie

W przypadku dolegliwości żołądkowych zażyj jedną łyżkę stołową nalewki bez popijania. W ciągu dnia możesz wypić maksymalnie dwie łyżki ze względu na zawartość alkoholu. Profilaktycznie zażywaj pół kieliszka nalewki rano, po śniadaniu.

nalewka na orzechach włoskich

Orzechy włoskie to jeden z najlepszych pokarmów, jakie człowiek może spożywać. Fot. Sten Porse, CC-BY-SA.

Hasła tematyczne: , ,

Leave a Reply