Leśny ogród – Encyklopedyczny atlas drzew jadalnych

Technologia produkcji żywności ewoluuje od dawna. Ostatnim, ważnym wynalazkiem rolnictwa i ogrodnictwa są leśne ogrody, czyli ogrody wzorowane na naturalnych siedliskach leśnych. Wytwarzanie żywności w odpowiednio zaprojektowanym ogrodzie leśnym jest o wiele bardziej efektywne od tradycyjnych form ogrodnictwa. W klimacie umiarkowanym ostatecznym stadium ekologicznym niezmienionych przez człowieka siedlisk są przeważnie lasy. Leśne ogrody stanowią więc odzwierciedlenie naturalnych form wzrostu roślinności. W ten sposób nasz gatunek ewoluował od pierwszych łowców-zbieraczy, którzy korzystali z takich lasów, jakie zastali, poprzez produkcję rolniczą i ogrodniczą, skończywszy na coraz popularniejszych leśnych ogrodach, gdzie lasy kształtuje się w taki sposób, by stanowiły produktywne i wydajne źródło żywności i surowca. 

Leśny ogród – drzewa jadalne

Podstawę leśnego ogrodu stanowią odpowiednio dobrane drzewa. Prawdopodobnie nie wiesz o tym, że wiele gatunków dziko rosnących drzew jest jadalna. Np. żołędzie stanowią doskonałe źródło białka a bukiew, czyli orzeszki buka, bogate są też w tłuszcze. Orzechy te można w niewielkiej ilości spożywać na surowo, a żołędzie kiedyś dodawano do mąki lub nawet stanowiły podstawę pożywienia u niektórych ludów.

Buki i dęby to tylko dwa przykładowe gatunki, będące źródłem żywności dla człowieka. Lista jadalnych drzew jest o wiele dłuższa. Aby dać Ci obraz tego, które gatunki drzew są jadalne i można je uprawiać w naszym klimacie, stworzyłem bezpłatny ebook, na podstawie artykułów z Wikipedii, wzorując się na wyśmienitej, anglojęzycznej pracy Edible Trees, napisanej przez twórców ogromnej bazy danych 7000 jadalnych gatunków roślin ze świata. Ebooki te możesz pobrać, korzystając z poniższych linków:

Atlas encyklopedyczny drzew jadalnych – w języku polskim

Edible Trees – w języku angielskim

Przekonasz się, że jadalne drzewa to nie tylko drzewa owocowe. Sporo gatunków jest także źródłem leków, orzechów, kory, liści i innych surowców.

W przyszłości będę zamieszczał więcej praktycznych informacji na temat wydajnych, leśnych ogrodów. Temat jest naprawdę niezwykle ważny. Leśne ogrodnictwo moim skromnym zdaniem stanowi najnowszy i najwydajniejszy wynalazek współczesnej technologii produkcji żywności, dlatego nie można przejść koło tematu obojętnie.

leśny ogród

W niektórych ośrodkach testuje się używanie niektórych gatunków żołędzi jako podstawy diety. Fot. Phyllisgautier, CC BY-SA.

Hasła tematyczne:

Leave a Reply