Jedzenie ekologiczne z ogrodów organicznych jest zdrowsze!

O tym, że jedzenie pochodzące z własnej uprawy jest smaczniejsze i zdrowsze wie od dawna każdy ogrodnik. Uprawa warzyw, ziół czy owoców czyni człowieka szczęśliwszym, ale też zdrowszym. Współczesna nauka dała nam silne dowody na to, że jedzenie ekologiczne pochodzące z ogrodów uprawianych w zgodzie z Naturą jest zdrowsze.

Czym jest jedzenie ekologiczne?

Jedzenie ekologiczne to umowna nazwa produktów żywnościowych, pochodzących z ogrodów i gospodarstw uprawianych na specjalnych zasadach. Nie wolno stosować tutaj większości chemicznych środków ochrony roślin, herbicydów, pestycydów czy fungicydów. Zamiast nawozów sztucznych wykorzystuje się w uprawie nawozy organiczne. Taka uprawa ma wiele zalet. Żywność z reguły jest bezpieczna, uprawa współrzędna sprzyja bioróżnorodności a niska ilość substancji ochronnych roślin nie zabija pożytecznych owadów, np. pszczół. Zamiast pestycydów wykorzystuje się tutaj np. gnojówkę z pokrzywy a rolę fungicydu spełniają substancje zawarte w czosnku. Ogrody i gospodarstwa w Europie mogą uzyskać specjalny certyfikat gwarantujący, że produkują one jedzenie ekologiczne. Muszą one jednak spełnić szereg wymogów.

Czy jedzenie ekologiczne jest zdrowsze?

W 2014 roku liczna międzynarodowa grupa badaczy, składająca się także z wielu Polaków. Badacze przejrzeli dostępną literaturą naukową i wynaleźli prawie 350 artykułów opublikowanych w recenzowanej prasie naukowej, dotyczących zawartości poszczególnych składników odżywczych i niebezpiecznych substancji w jedzeniu ekologicznym i roślinach pochodzących z konwencjonalnych gospodarstw. Naukowcy dokonali na dostępnych danych zaawansowaną analizę statystyczną, tzw. meta-analizę. Wyniki ich pracy opublikowano w czasopiśmie „British Journal of Nutrition”, w artykule Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidenceof pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.

Meta-analiza dostarcza bardzo silnych dowodów na to, że jedzenie ekologiczne jest bardziej wartościowe i zdrowsze od żywności pochodzącej z konwencjonalnych gospodarstw. Jedzenie ekologiczne zawiera około 40% więcej polifenoli, antyoksydantów które u ludzi zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, neurodegeneracyjnych i chorób serca. Jedzenie ekologiczne zawiera cztery razy mniej resztek pestycydów, niż warzywa z ogrodów konwencjonalnych. Zawiera też znacznie mniej toksycznego, ciężkiego metalu, kadmu.

Mamy więc nawet bardzo silne, naukowe dowody na to, że uprawa roślin na nawozach organicznych, bez pestycydów, sprzyja produkcji zdrowego, ekologicznego jedzenia.

jedzenie ekologiczne

Jedzenie ekologiczne, warzywa i owoce, zawierają znacznie więcej substancji odżywczych, a także o wiele mniej metali ciężkich i pestycydów niż rośliny z konwencjonalnych ogrodów. Fot. mercedesfromtheeighties, CC BY-SA.

Leave a Reply